Hoog laag bed

Hoog-laag bed, wat is dat?


Een hoog laag bed is een bed dat - meestal elektrisch - in hoogte verstelbaar is, een verstelbare lattenbodem voor het hoofdeinde heeft en een geknikt voeteneinde. Het geknikt voeteneinde is om geen bloedstuwing te veroorzaken, maar kan voor wie het prettig vindt ook horizontaal worden gesteld. Hoog-laag bedden worden geleverd inclusief:

 1. Zijhekken (officiële naam: onrusthekken) om het vallen uit bed te voorkomen.
 2. Een papegaai (triangelvormige greep boven het bed) 
 3. Wielen met zorgrem om het bed te kunnen verrijden en veilig te kunnen vast zetten.


Het hooglaag bed is binnen 24 uur te leveren in heel Nederland.

Waarom een hoog-laag bed?

Als iemand zorg aan bed nodig heeft wordt door de ARBO-wetgeving gevraagd een hoog-laag bed te plaatsen om de zorgverlener te ontlasten met diep bukken en laag tillen. Deze bedden kunnen op een hoogte worden gebracht van 80 cm, wat de zorgverlener veel ontlast in zijn/haar werkzaamheden.

Hoog-laag bed met houten of metalen lattenbodem?

Hoog-laag bed Metaal of Houten latten bodem

Hoog-laag bedden worden in diverse kwaliteiten aangeboden, niet alleen verschillend in de afwerking maar erg belangrijk ook verschillend in ligcomfort. Oudere mensen hebben veelal minder “vet op de botten”, hebben veelal een gevoeligere rug plus nek en is dus het ligcomfort van groot belang. Goede bedden worden ieder geval met een houten lattenbodem geleverd, eventueel zelfs met luxe op hardheid in te stellen latten. De meeste bedden van andere aanbieders hebben een metalen lattenbodem, wat het ligcomfort echt geen goed doet. Dit komt veelal voor bij zeer goedkope bedden of bedden die bijvoorbeeld via de “uitleen” worden geleverd.

Waarom is dit zo? Grotendeels omdat metalen lattenbodem snel en goedkoop hygiënisch te reinigen zijn, waarna het bed weer bij de volgende persoon kan worden geplaatst. Wie zelf een bed aanschaft zal echter nooit voor een harde metalen bodem kiezen; flexibele houten latten liggen gewoon veel fijner.

Waarom is dit zo? Grotendeels omdat metalen lattenbodem snel en goedkoop hygiënisch te reinigen zijn, waarna het bed weer bij de volgende persoon kan worden geplaatst. Wie zelf een bed aanschaft zal echter nooit voor een harde metalen bodem kiezen; flexibele houten latten liggen gewoon veel fijner.

Welk verschillen zijn er nog meer?

Er zijn in principe 3 type hoog-laag bedden:

 • Standaard hoog-laag bed
 • Luxe hoog-laag bed
 • Hoog-Laag bed dat extra laag kan

Standaard Hoog-laag bed

Hoog-laag bed standaard

Elk hoog-laag bed is net als een standaard Hoog-laag bed altijd uitgevoerd met:

 1. hoog-laag functie
 2. verstelbare lattenbodem
 3. onrusthekken
 4. en een papegaai.


In de meeste gevallen een perfect bed voor de standaard gevraagd functionaliteiten voor een hoog-laag bed waaraan zorg wordt verleent. Als u verpleging op bed nodig heeft, dan vraagt de verpleging u i.v.m. de ARBO-wetgeving een hoog-laag bed aan te schaffen. Dit verlicht het werk van de verpleging omdat de patiënt op een voor de verpleging aangename verpleeghoogte van 80 cm kan worden gebracht.

Tevens hebben deze hoog-laag bedden functies die voor diverse ziektebeelden het verblijf in bed optimaal maken en het opstaan uit het bed vergemakkelijken. Het standaard hoog-laag bed heeft altijd een hoogteverstelling en een elektrische hoofd- en knik-beenverstelling. De knik-been verstelling is een veiligheid dat er bij ouderen geen bloedstuwing kan ontstaan als het beengedeelte hoger wordt gezet.

Scootplaza levert hoog-laag bedden inclusief zijhekken (ook wel onrusthekken genoemd) voor maximale veiligheid voor de patiënt. Zodoende kan de patiënt er niet zomaar uitvallen terwijl de hij/zij erin ligt. Bij de verzorging kunnen de zijhekken in een handomdraai omlaag worden gezet, zodat de verzorgende haar/zijn werk kan doen.

Een papegaai behoort bij Scootplaza ook tot de standaard uitrusting! Dit is een lange metalen beugel met aan het einde een handvat (triangel) die boven het bed hangt waaraan de gebruiker zich kan optrekken of kan gaan verliggen).

Luxe Hoog-laag beddenHoog-laag bed luxe

Luxere hoog-laag bedden hebben verschillende extra eigenschappen. Ten eerste kan het uiterlijk van het bed wat meer luxe uitstralen, maar dat is niet altijd het belangrijkste. Het gaat eerder om de extra functies die een luxe hoog-laag bed heeft.

 • Extra laag uitvoering voor mensen uit bed kunnen vallen en die die niet tussen de (onrust)hekken wensen te liggen, omdat ze zich dan opgesloten voelen. De valhoogte is in deze uitvoering verkleind om letsel te voorkomen als de gebruiker uit bed valt.
 • De Trendelenburg functie waar hoofd en voeteneinde op verschillende hoogte zijn in te stellen. Deze functie is voor specifieke ziektebeelden, om makkelijk de patiënt in bed te kunnen verschuiven, maar ook om een verbeterde zitfunctie te creëren indien men bezoek heeft.
 • Bed in bed systemen zijn hoog-laag systemen welke in een 90 x 200 cm seniorenbed kunnen worden geplaatst. Heeft het seniorenbed een 90 x 200 cm lattenbodem dan kan deze ook zeer eenvoudig worden uitgewisseld voor een hoog-laag systeem. Dit hoog-laag systeem heeft de zelfde functies als een standaard bed, maar met een minder “ziekenhuisuitstraling”. Daarbij heeft het bed in bed systeem ook geen zijrekken.

Waarom een hoog-laag bed bij Scootplaza

Scootplaza heeft reeds jaren ervaring met hoog-laag verzorgingsbedden en begrijpt de behoeften van wie een dergelijk bed nodig heeft. Scootplaza bezuinigt niet op kwaliteit, maar levert door haar efficiënte kostenbesparende bedrijfsvoering tegen zeer scherpe prijzen zeer hoogwaardige hoog-laag bedden met altijd oog voor het beste voor de (oudere) gebruiker. Een hoog-laag bed bij Scootplaza betekent daarom altijd een compleet bed. Tevens kunt u bij Scootplaza alle informatie vinden om voor uw specifieke wensen het juiste bed te kiezen.


Contact met Scootplaza

Bent u op zoek naar een specifieke Hoog laag bed of heeft u een Hoog laag bed gezien op onze website waarin u geïnteresseerd bent? Neemt u gerust contact met u op met een van onze deskundige adviseurs. Bel naar onze showroom in Amersfoort 033-4555444 of neem via de mail contact met ons op.

Lees meer
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »