Welke soorten scootmobielen zijn er en met hoeveel wielen?

  • Geplaatst op
  • 0
Welke soorten scootmobielen zijn er en met hoeveel wielen?

Scootmobielen zijn er in alle soorten en maten. Ook is er keuze uit drie, vier of vijf wielen. Om u een handje te helpen bij het kiezen van de scootmobiel die het beste bij u past, hebben wij deze drie categorieën voor u op een rij gezet met alle voor- en nadelen. Lees in deze blog hoe u een de juiste scootmobiel kiest.

Wanneer u een scootmobiel wilt aanschaffen, lijkt de keuze uit alle modellen en opties overweldigend. Die keuze voor een scootmobiel maakt u niet zomaar. Om u een handje te helpen bij deze grote beslissing leggen we in de volgende blog uit welke soorten scootmobielen er zijn en met hoeveel wielen. Daarnaast bespreken we de voordelen en nadelen van iedere soort scootmobiel.

Verschillende soorten scootmobielen

Allereerst willen we u uitleggen welke scootmobielen er zijn. De keuze is reuze in dit geval. Er zijn scootmobielen in vele maten, soorten en kleuren. Wat voor u precies de juiste scootmobiel is, hangt af van een aantal factoren. Zo is het belangrijk af te wegen of u veel op pad gaat met de scootmobiel of niet. Wilt u een opvouwbare scootmobiel omdat u hem wilt meenemen op vakantie? Of vindt u het juist belangrijk dat de scootmobiel wendbaar is, omdat u hem in kleinere ruimtes gaat gebruiken? Dit zijn dingen waar u vooraf over kunt nadenken. U kunt uw keuze ook baseren op het aantal wielen van de scootmobiel. In onderstaand artikel leggen we u de verschillen uit tussen drie, vier of vijf wielen bij een scootmobiel. .

Drie wielen: zeer wendbaar

Wat ook een belangrijke factor kan zijn, is het aantal wielen van de scootmobiel. Ook daarin heeft u keuze. Er zijn scootmobielen met drie, vier of vijf wielen. De meest voorkomende soort scootmobiel is de driewieler. Deze wordt vooral aangeschaft door mensen die hun scootmobiel willen gaan gebruiken in kleinere ruimtes. Hij is zeer wendbaar en heeft een kleine draaicirkel. Bovendien hebben deze scootmobielen meestal meer ruimte voorin, waardoor u uw benen beter kwijt kunt. In het voorwiel zit het stuurwiel, in de achterwielen de aandrijfwielen.


Nadelen kunnen zijn:
- U zou wat minder stabiel kunnen zijn in deze scootmobiel. Echter, hiervan zijn nog geen aantoonbare bewijzen uit de praktijk.
- Let er bij het boeken van een rolstoelbus op, dat deze drie rijplaten heeft. De meeste rolstoelbussen hebben er namelijk maar twee en dat maakt ze ongeschikt voor scootmobielen met drie wielen.

Vier wielen: hogere actieradius

Een scootmobiel met vier wielen ligt iets steviger op de weg en is geschikt voor langere stukken rijden. De actieradius ligt hoger, waardoor u per rit langer plezier hebt van de accu. In deze scootmobielen zijn beide voorwielen aandrijfwielen en beide achterwielen stuurwielen.


Nadelen kunnen zijn:
- Deze scootmobielen liggen iets stabieler op de weg, maar dat maakt ze ook minder wendbaar. De draaicirkel is groter, dus zijn ze minder geschikt voor kleine ruimtes en smalle paden.
- Ten opzichte van de driewiel scootmobiel heeft deze minder beenruimte.
- Deze scootmobiel stuurt zwaarder.

Vijf wielen: wendbaar en stabiel

Je ziet ze nog niet zo vaak, maar ze zijn zeker net zo’n goede optie als de drie- en vierwiel scootmobiel. Dit model scootmobiel zou je kwa uiterlijk kunnen vergelijken met een driewiel scootmobiel, alleen deze oogt meer robuust. Aan beide zijden van het voorwiel zit een kleiner wiel, die zorgt voor extra stabiliteit. Wanneer u een stoep op moet of oneffenheden in de weg tegenkomt, zorgen de zijwielen voor een betere balans. Aan de achterkant zitten twee grotere wielen. Deze scootmobiel kent het voordeel van de driewieler, namelijk de kleine draaicirkel en grote wendbaarheid.


Nadelen:
- Er is maar één merk die scootmobielen met vijf wielen aanbiedt. Scootplaza heeft dit merk in haar assortiment.
- Er is minder beenruimte, dan bij de driewiel scootmobiel.
- Hij stuurt zwaarder vanwege de vijf wielen die voor wrijving zorgen.
- De twee zijwielen aan de voorkant raken de grond niet, waardoor ieder contactmoment ervaren kan worden als schokkerig.


Heeft u hulp nodig bij het uitzoeken van een scootmobiel of heeft u vragen over een bepaald type? Neem dan gerust contact met ons op. Een van onze deskundige adviseurs staat u graag te woord.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »