Wat zijn de verkeersregels voor een scootmobiel?

  • Geplaatst op
  • 0
Wat zijn de verkeersregels voor een scootmobiel?

Heeft u een nieuwe scootmobiel en wilt u goed voorbereid de weg op? Het is belangrijk dat u op de hoogte bent van de verkeersregels die gelden voor een scootmobiel. Wat mag u wel en wat mag niet. Lees het in onderstaande blog.

Bent u slechter ter been geworden en heeft u net een scootmobiel aangeschaft? Gefeliciteerd, wij hopen dat u er heel veel plezier mee mag beleven. U bent nu niet meer afhankelijk van anderen en kunt nu zelf bepalen wanneer u op pad gaat. U kunt de scootmobiel natuurlijk binnenshuis gebruiken, maar u kunt er ook mee naar buiten. Zelf weer de boodschappen doen, uitstapjes ondernemen naar een museum of gewoon een ritje maken in de lentezon. 

Voordat u de weg op gaat, is het belangrijk om te weten welke verkeersregels er voor u gelden. U neemt tenslotte deel aan het verkeer. Door u goed voor te bereiden, voorkomt u ongelukken.

Rijbewijs nodig?

Voor het besturen van een auto, scooter, brommer en motor heeft u een rijbewijs nodig. Hiervoor volgt u lessen bij een erkende rijschool en na het behalen van het rijbewijs mag u de weg op. Voor een scootmobiel heeft u géén rijbewijs nodig. U dient wel goed op de hoogte te zijn van de verkeersregels.

Waar mag u rijden?

Het is goed om te weten dat u overal mag rijden, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Op de rijbaan, op de stoep op het fietspad. Als u op de rijbaan en het fietspad rijdt, dan neemt u als voorwaardig lid deel aan het verkeerd. U bent bestuurder van een voertuig en verkeer van rechts heeft voorrang. Verder mag u vanwege de omvang niet naast elkaar rijden. U neemt dan te veel ruimte in beslag.

Op mag op het fietspad maximaal 30 km per uur rijden en op de rijbaan maximaal 45 km per uur. Met uitsluiting van auto- en snelwegen uiteraard. Daar mag u helemaal niet rijden. Rijdt u liever niet harder dan 6 km per uur? Dan mag u alleen op het voetpad rijden.

Rijdt u op de stoep dan gelden er andere regels, namelijk die van de voetganger. Als u van rechts komt, heeft u geen voorrang. Behalve bij een zebrapad, maar dan nog dient u goed op te letten. U mag op de stoep maximaal 6 km per uur rijden.

Verkeersregels

Er zijn een aantal algemene regels die u goed moet kennen, namelijk de volgende:
- Rijd aan de rechterkant van de weg.
- Net als bij autorijden mag u alleen de claxon gebruiken wanneer dat nodig is.
- Rijdt u op de autoweg, houdt dan rekening met overstekende voetgangers op het zebrapad.
- Buiten de bebouwde kom mag u op een fietspad rijden.
- U mag de scootmobiel niet opvoeren.
- De scootmobiel mag u op het voetpad parkeren, mits u geen overlast voor voetgangers met kinderwagens, rollator of rolstoel bezorgd.
- In een voetgangersgebied volgt u de regels van een voetganger. Rijd mensen niet op de hielen en zorg ervoor dat u geen overlast bezorgd.
- Gebruik uw spiegels.

Tenslotte

  1. Iedereen mag een scootmobiel bezitten en besturen, jong en oud, maar zodra de scootmobiel harder dan 10 km per uur kan, dan is de minimum leeftijd 16 jaar.
  2. Een verzekering is verplicht. Het verzekeringsplaatje aan de achterzijde van de scootmobiel toont aan dat u de scootmobiel verzekert heeft tegen wettelijke aansprakelijkheid. Scootmobiels hebben geen kentekenplaat.
  3. De scootmobiel moet voorzien zijn van verlichting. Bij slecht zicht moet deze zowel aan de voorzijde als de achterzijde aan staan. Behalve als u op de stoep rijdt.
  4. Op een scootmobiel mag u geen extra personen vervoeren.

Opfriscursus

Vindt u het lastig om alle regels te onthouden of is het lang geleden dat u voor het laatst de weg op bent geweest? Misschien is het dan goed om een opfriscursus te volgen speciaal voor bestuurders van scootmobiels. Veilig Verkeer Nederland biedt instructielessen aan met de verkeersregels voor mensen die met de scootmobiel de openbare weg op gaan.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »