Rollator kopen? Lees hieronder de checklist

 • Geplaatst op
 • 0
Rollator kopen? Lees hieronder de checklist

Een rollator kopen doet u niet iedere dag. Scootplaza heeft voor u een checklist opgesteld die u helpt bij het maken van de juiste keuze. De lijst bevat punten waar u op moet letten zodat u een rollator koopt die past bij uw wensen en behoeften.

Wanneer het zelfstandig lopen wat lastig gaat of u bent snel uit evenwicht, dan is het misschien tijd voor een rollator. Een rollator is een hulpmiddel die u net dat ene beetje steun geeft wat u nodig heeft. Waar let je nou eigenlijk op, als je er eentje koopt? U heeft misschien geen idee. Wij wel, daarom hebben we voor u een lijstje opgesteld met aandachtspunten. Deze helpen u met het maken van de juiste keuze bij de aanschaf van een rollator.

Checklist bij aanschaf rollator

1. Rollator voor binnen of voor buiten

De weg naar de aanschaf van een rollator begint eigenlijk met de vraag of u er eentje zoekt voor binnen- of buitengebruik. Het verschil tussen beiden zit hem met name in het gewicht en de wendbaarheid. U kunt zich voorstellen dat een rollator voor binnen zeer wendbaar moet zijn. Zo kunt u gemakkelijk kleine bochtjes maken, soepel om meubels heen manoeuvreren en zonder al te veel moeite drempels over. Een rollator voor buiten ligt wat steviger op de weg en is beter bestand tegen kuilen en hobbels.

 • De binnenrollator heeft in de meeste gevallen geen zitje waarop u eventjes kunt uitrusten, maar wel een handig dienblad waarop u bijvoorbeeld een kopje koffie, thee of een maaltijd kunt vervoeren. Bovendien heeft u bij een binnenrollator keuze uit drie of vier wielen. De rollator voor binnenshuis heeft kleinere wielen, voor een betere wendbaarheid. Het voordeel van de driewieler is dat hij nog wendbaarder is, maar tegelijkertijd wel iets minder stabiel. De vierwieler ligt wat stabieler op de grond en is meer geschikt voor hobbels en drempels.
 • De buitenrollator kenmerkt zich met een zitje, grotere wielen en is zwaarder in gewicht. Hij is meer bestand tegen oneffenheden in de weg. Wanneer u onderweg vermoeit raakt, kunt u eventjes uitrusten op het zitje. Onder het zitje is een handig, klein mandje bevestigd voor uw boodschappen.

Zowel de rollator voor binnen als voor buiten is veelal opvouwbaar verkrijgbaar. Met een simpele handeling klapt u de rollator in en neemt u hem mee in de auto.

2. Onderhoud

Houdt u er rekening mee dat een rollator onderhoud nodig heeft. U kunt hem zelf schoonhouden door er af en toe een vochtige doek overheen te halen om het ergst vuil te verwijderen. Daarnaast kunt u een jaarlijkse onderhoudsbeurt inplannen. Zo’n servicebeurt wordt veelal bij u thuis uitgevoerd, u hoeft hier dus niet voor op pad. Tijdens deze beurt worden de remmen gecontroleerd en zo nodig opnieuw afgesteld en worden er loszittende moeren vastgedraaid. Verder worden de banden bekeken op slijtage en het frame goed nagekeken op scheurtjes.

3. Is uw woning al rollatorproof?

Het is goed om van te voren te controleren of uw huis rollatorveilig is. Sommige woningen zijn niet geschikt voor een rollator. Zij hebben bijvoorbeeld te weinig ruimte, te veel drempels of hoogpolig tapijt. Als u voor uzelf wilt nagaan of uw huis geschikt is voor een rollator, let u dan op de volgende punten:

 • Vloerkleden die loszitten verwijderen of vastmaken
 • Heeft u wel genoeg ruimte om schadevrij met de rollator het huis door te lopen?
 • Heeft u genoeg ruimte om uw rollator binnen handbereik te parkeren?
 • Heeft u drempels in huis?
 • Zijn alle snoeren weggewerkt zodat u er niet achter kunt blijven hangen met de rollator?

4. Hoe gebruikt u een rollator?

Hierbij een aantal zaken waar u op moet letten om op een veilige, gezonde en prettige manier de rollator te gebruiken. Voordat u de rollator in gebruik neemt, stelt u de handvaten af op de juiste hoogte. Voorkom dat u in een verkeerde houding achter de rollator loopt. U stelt de handvaten op de juiste hoogte in door uw armen naar beneden te laten hangen en de handvaten in te stellen op polshoogte. Test of ze goed zijn afgesteld en loop er maar een rondje mee. Loopt u gebogen? Dan zijn ze nog te laag. U moet met een rechte rug achter de rollator lopen, dat is de meest comfortabele houding.

5. Veilig over straat

En dan nu enkele tips over hoe u het veiligst met de rollator over straat kunt lopen:

 • U heeft de rollator zo afgesteld dat u rechtop loopt en vooruit kijkt. Pas op obstakels als takken, stoeptegels en kuilen. Een val zit in een klein hoekje.
 • Neem uw tijd tijdens de wandel met een rollator. Laat u niet opjutten. Ook niet bij het oversteken.
 • Weersomstandigheden kunnen de veiligheid beïnvloeden. Natte bladeren op straat kunnen glad zijn en een harde windvlaag kan u ten val brengen. Zorg dat u stevig staat en houdt uw handen bij de handrem.
 • Moet u een helling op of af? Maakt u dan gebruik van de handremmen. Hiermee regelt u zelf de snelheid. Halverwege kunt u even uitrusten op het bankje van de rollator.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over rollators of heeft u er eentje gezien in onze webshop? Neemt u dan gerust contact op met een van onze deskundige adviseurs. Zij helpen u graag een handje op weg.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.