Elektrische rolstoel kopen? Lees de checklist

  • Geplaatst op
  • 0
Elektrische rolstoel kopen? Lees de checklist

Checklist voor het kopen van een elektrische rolstoel.

Wanneer u nog niet toe bent aan een scootmobiel of u vindt een scootmobiel ingewikkeld en lastig te bedienen, dan kunt u overwegen gebruik te gaan maken van een elektrische rolstoel. Maar waar moet u nou precies op letten bij zo’n aanschaf? Er zijn een aantal factoren die bepalend zijn voor uw keuze. Gebruikt u hem bijvoorbeeld voor uw dagelijkse bezigheden of juist alleen voor als u op pad gaat? Wilt u een opvouwbare of niet-opvouwbare elektrische rolstoel?

Aan de hand van onderstaande checklist helpen wij u een handje op weg. Het zal u helpen met het maken van de juiste keuze.

Checklist bij aanschaf elektrische rolstoel

1. Gebruik binnenshuis of buitenshuis

Gaat u de elektrische rolstoel gebruiken voor in huis of merendeel voor buiten? Het verschil zit hem met name in de wendbaarheid, de grip en de stabiliteit.

- Een elektrische rolstoel voor binnen is wendbaarder en gemakkelijk met één hand te bedienen. De wielen zijn kleiner waardoor de draaicirkel klein is. Het profiel op de banden is meestal minder, waarmee slijtage aan uw vloerbedekking wordt voorkomen. De rolstoel zelf is ook kleiner dan de elektrische rolstoel voor buiten. Handig voor kleinere ruimtes. U zult behendig om uw meubels kunnen manoeuvreren.

- De elektrische rolstoel voor buiten is groter en zwaarder in gewicht. De wielen zijn groter en het profiel van de banden is grover voor een betere grip op de weg. De twee extra wielen bieden meer stabiliteit voor eventuele hobbels en kuilen.

2. Aandrijvingen elektrische rolstoel

Er zijn verschillende aandrijving bij elektrische rolstoelen. De aandrijving bepaalt of u de elektrische rolstoel het beste binnen kunt gebruiken of dat hij juist geschikt is voor de langere ritten buiten. Dit zijn de verschillende aandrijvingen:

  • De voorwielaandrijving. Deze heeft voorop grote wielen en achter zwenkwielen. Zeer geschikt voor buiten
  • De achterwielaandrijving. Voor zwenkwielen, achter grote wielen. Rijdt stabiel en koersvast op een egale ondergrond. Niet geschikt voor hobbels en kuilen. Niet erg wendbaar
  • De midwielaandrijving. Voor en achter zwenkwielen en in het midden grote wielen. Zeer wendbaar en rijdt goed op schuine ondergrond. Vooral voor binnengebruik

3. De elektrische rolstoel in de auto

Vrijwel alle elektrische rolstoelen zijn gemakkelijk mee te nemen in de auto. De grootte van uw auto is echter een bepalende factor. Er zijn modellen die echt opvouwbaar zijn. Bij andere modellen moet u een aantal onderdelen uit elkaar halen voordat u het frame kunt opvouwen. Er zijn ook elektrische rolstoelen waarbij het wielgedeelte niet demonteerbaar is en u deze via een oprijplaat de auto moet inrijden.

4. Vergoeding vanuit WMO

Een elektrische rolstoel wordt vergoed vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Dit loket zit bij uw gemeente in en verstrekt de indicatie op basis van financiële situatie, medische en sociale situatie en beperkingen. U moet bij dit loket een indicatie aanvragen voor een Persoonsgebonden Budget (PGB). Met dit geld kunt u zelf bepalen welke zorg u inkoopt, in dit geval een elektrische rolstoel. U behoudt hiermee de regie en eigen verantwoordelijkheid.

Handig om te weten is dat u een accu ook financierbaar is via het PGB. Vraagt u naar de mogelijkheden bij het loket in uw gemeente. De medewerker zal u er alles over kunnen vertellen.

5. Onderhoud

Om pech onderweg te voorkomen, is het verstandig om de elektrische rolstoel periodiek te laten nakijken door een vakkundig bedrijf. Dit valt ook onder de bovengenoemde vergoeding vanuit de WMO. Vaak komt het gespecialiseerd bedrijf bij u aan huis om het onderhoud uit te voeren. Zelf kunt u ervoor zorgen dat de banden op spanning blijven. Laat verder de rolstoel liever niet buiten staan. Verwijder regelmatig vuil met een vochtige doek.

6. Verzekering

Vergeet u als eigenaar van de elektrische rolstoel niet een afzonderlijke WA-verzekering af te sluiten? Voor de wet is een elektrische rolstoel of een scootmobiel een officieel voertuig. Schade die u als bestuurder veroorzaakt op spullen van een ander of op personen, wordt niet vergoed vanuit de aansprakelijkheidsverzekering van de bestuurder.

7. Verkeersregels

Wilt u helemaal goed voorbereid de weg op? Volg dan een vaardigheidstraining van Veilig Verkeer Nederland (VVN) in uw woonplaats. Hier frist u uw kennis van de verkeersregels weer eens op. Bovendien worden uw ogen, oren en reactiesnelheid getest en doet u enkele oefeningen in behendigheid met de elektrische rolstoel.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »