Accu scootmobiel: informatie en tips

  • Geplaatst op
  • 0
Accu scootmobiel: informatie en tips

Er is niets vervelender dan met een lege accu langs de weg komen te staan. Of een lege accu treffen wanneer u net op pad wilde gaan. In deze blog geven we u algemene informatie over accu's voor de scootmobiel en tips hoe u het beste met de accu kunt omgaan om er zo veel mogelijk kilometers uit te halen.

Uw kleinkind woont verder weg en u maakt regelmatig korte ritjes naar het winkelcentrum. Hoe kunt u het beste omgaan met de accu van uw scootmobiel zonder onderweg niet stil komen te staan. Hoe kunt u er voor zorgen dat u de accu optimaal gebruikt en u er het meeste plezier uithaalt? Wij geven u informatie en tips hoe u het beste kunt omgaan met de a

De accu van uw scootmobiel is als benzine voor uw auto. Is hij leeg, dan rijdt de scootmobiel niet meer. Net als de accu van een mobiel of laptop, zijn er een aantal aandachtspunten waar u rekening mee kunt houden om zo lang mogelijk van de accu te genieten en zo ver mogelijk te kunnen rijden met een opgeladen accu.

Welke accu’s zijn er?

Er zijn over het algemeen twee soorten accu’s: een gel accu en een AGM-accu. Beide accu’s hoeft u nooit te vullen, wel op te laden. De accu’s zijn dus redelijk onderhoudsvrij. Bent u een intensieve scooterrijder, dan past een gel accu het beste bij u. Deze kunt u namelijk vaker opladen dan een AGM-accu en gaat bij goed gebruik 4 tot 6 jaar mee. De AGM-accu is voordeliger in aanschaf en gaat zo’n 3-4 jaar mee.

Heeft u een nieuwe accu? Houdt u er dan rekening mee dat het een aantal keren laden duurt voordat de accu volledig opgeladen is. Het is goed om dit in uw achterhoofd te houden als u ritjes inplant. Dit om te voorkomen dat halverwege de rit de accu leeg is.

Tip 1. Waar opladen

De meest ideale omgeving om een accu voor uw scootmobiel op te laden is binnen. Bij een lage temperatuur zal de accu niet optimaal laden. Voorkom dat de lader nat of vochtig wordt. Zorg ervoor dat u het laadproces afmaakt. De accu dient volledig opgeladen te zijn voordat u hem in gebruik neemt. Het indicatielampje op de lader zal u zeggen wanneer dit is.

Tip 2. Wanneer opladen?

Laadt de accu pas op wanneer hij voor meer dan de helft leeg is. Rijdt u vaak korte ritjes? Dan hoeft u hem niet na iedere rit op te laden. Wij bevelen aan om dan de accu één keer in de drie of vier weken op te laden, anders wordt de accu ‘lui’. Helemaal leegrijden is ook niet bevorderlijk voor de levensduur van de accu. Sterker nog, de accu kan hieraan kapot gaan, de kans is groot dat u hem niet meer kunt gebruiken.

Tip 3. Invloed van het weer

Hoe kouder het buiten is, hoe meer energie de accu nodig heeft om vooruit te komen. Als het buiten rond het vriespunt is, dan kan de capaciteit tot wel 50% afnemen. Goed er rekening mee te houden voor als u een langere rit wilt gaan maken. De ideale temperatuur om de scootmobiel op te laten is tussen de 15 en 28 graden Celsius.

Tip 4. Gadgets

Tegenwoordig kunt u onderweg uw mobiele telefoon opladen of een navigatiesysteem aansluiten. Handig, maar dit kost wel meer energie en de accu zal hierdoor sneller leegraken. Houdt hiermee rekening voordat u de weg op gaat. Vervoert u zware spullen met de scootmobiel? Net als bij een auto kost dit veel energie. Hetzelfde geldt voor een aanhanger voor een scootmobiel. Hoe meer de scootmobiel moet ‘werken’, hoe meer energie dit kost en hoe sneller de accu zal leegraken.

Tip 5. Tot slot

Naast bovengenoemde punten zijn er nog een aantal factoren waar u rekening mee kunt houden om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van uw accu:
- Als u voor langere periode de scootmobiel niet gebruikt, laad dan één keer per maand de accu een keer goed op.
- Laadt de accu volledig op en haal hem niet halverwege van de lader.
- Zachte banden zorgt voor een sneller lege accu.
- Met een constante snelheid maakt u de meeste kilometers. Zo ook bij een vlak en verhard wegdek.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »